Özelge

Özelge: Yurt dışındaki bir firmadan yurt içindeki bir firmaya "destek ve hizmet bedeli" adı altında yapılan ödemeyle ile ilgili işlemlerin hizmet ihracı kapsamında değerlendirilileceği ve katma değer vergisine tabi bulunacağı açıktır.

  • 10/06/1997
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH: 10.06.1997
SAYI : B.07.0.GEL.0.55-5511-1917/23860
KONU :
TOKAT VALİLİĞİNE
(Defterdarlık:Gelir Müdürlüğü)

İliniz ..... Vergi Dairesi mükelleflerinden ..... Tic. A.Ş.'nin bir örneği ilişik 26.2.1997 gün ve M.97/226 sayılı yazı ve ekinin incelenmesinden , meyve suyu-süt ve süt mamülleri üretiminde bulunan firmanın, söz konusu, mamüllerde kullandıkları ambalaj maddelerini italyan IPI Srl.firmasından ithal ettikleri ve bu firmanın 1997 yılının Ocak ayında firmalarına "destek ve hizmet bedeli" adı altında 90.000 ABD Doları ödediği, bu ödemeyle ilgili olarak kendilerine düzenlenen faturaya ait katma değer vergisinin ihtirazi kayıtla verilen ilgili dönem beyannamesinde beyan edildiği ancak, İtalyan firmasınca kendilerine ödenen bedele ait işlemlerin hizmet ihracı kapsamına girip girmeyeceği konusunda teredüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-a maddesi hükmü ile, hizmet ihracatı katma değer vergisinden istisna edilmiştir. Aynı Kanunun 12. maddesine göre, hizmet ihracının katma değer vergisinden istisna edilebilmesi için;

a) Hizmetin yurtdışındaki bir müşteri için yapılması,
b) Hizmetten yurt dışınrda faydalanılması,

şartları aranmaktadır.

Katma Değer Vergisi Kanununun hizmet ihracatı istisnasına ilişkin hükümlerinin uygulanması konusunda açıklamaların yapıladığı 26 Seri No.Iu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (K) bölümünde, hizmet ihracında istisna uygulanabilmesi için aşağıdaki dört şartın birlikte gerçekleşmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

1- Hizmet Türkiye'de yurtdışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
2- Fatura veya benzeri nitelikteki belge yurtdışındaki müşteri adına olmalıdır.
3- Hizmet bedeli döviz olarak Türkiye'ye getirilmelidir.
4- Hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır.

Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Kanunu 24/c maddesinde, "Vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzeri adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerler"in katma değer vergisinin matrahına dahil olan unsurlar belirtilmiştir.

Katma Değer Vergisi Kanununun bu maddeleriyle ilgili olarak uygulamaya açıklık getirmek amacıyla yayımlanan 25 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin L/2 bölümünde; fatura ve benzeri belgelerde aynen gösterilmeyip, yıl sonlarında, belirli bir dönem sonunda yada belirli bir ciro karşılığında (satış primi, hasılat primi, yıl sonu iskontosu gibi adlarla yapılan ödemelerin katma değer vergisine tabi olacağı açıklanmış bulunmaktadır. Bu nedenle...

Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al