Özelge

Özelge: Veraset ve intikal vergisinde yükümlülük;beyanname verildiği takdirde, beyannamede gösterilen mallar için beyanname tarihinde,verilen beyannamede gösterilmiyen mallar ile beyanname verilmeyen hallerde intikal eden malların idarece tesbit olunduğu

  • 11/03/1997
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 11.03.1997
SAYI : B.07.0.GEL.0.60/6026-78/09827
KONU : Veraset ve İntikal Vergisinde zamanaşımı.

KASTAMONU VALİLİĞİNE
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)


İLGİ: 13.11.1996 gün ve B.07.4.DEF.0.37.10/2654 sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınız eki özelge incelenmiş olup, konuya ilişkin görüşümüz aşağıda açıklanmıştır.


Bilindiği üzere, yürürlükten kaldırılan 5432 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinde "Vergi alacağı, vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğar" denilmekte ve aynı Kanunun 104 üncü maddesinde de "Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak üç yıl, kaçakçılık halinde ise beş yıl içinde tarh ve tebliğ edilmeyen vergiler zaman aşımına uğrar" hükmü bulunmaktadır.

Kaldırılan 797 sayılı Kanunda, Vergi alacağının doğması maddi bir olayın vukuuna veya hukuki durumun tekemmülüne bağlanmış olup, 5432 sayılı Vergi Usul Kanununun 104 üncü maddesiyle zaman aşımı tek bir esasa ve vergiyi doğuran olaya bağlanmıştır. 797 ve 5432 sayılı Kanunlarda zaman aşımını durduran veya kesen olaylara yer verilmemiş olduğundan beyannamenin verilmesi veya verilmemesi veyahut olayın vergi dairelerine hiç intikal etmemesi hallerinde bu süre işlemekte idi. Bu durumun õnlenmesi bakımından 7338 sayılı Kanunun 20 inci maddesiyle, 5432 sayılı Kanunun 19 uncu maddesinde sözü edilen (Vergi alacağını doğuran olay) hükmünün 7338 sayılı Kanun yönünden uygulanmasına açıklık getirilmiş bulunmaktadır.

7338 sayılı Kanunun 20 inci maddesine gõre, yükümlülük;

a) Beyanname verildiği takdirde, beyannamede gösterilen mallar için beyanname tarihinde,

b) Verilen beyannamede gösterilmiyen mallar ile beyanname verilmeyen hallerde intikal eden malların
idarece tesbit olunduğu tarihte,

c) Terekenin tahriri, defter tutma veya resmi tasfiye hallerinde mahkemece bu muamelelerin ikmal edildiği tarihte, başlamakta ve Vergi Usul Kanununun 114 üncü maddesiyle tayin ve vergi alacağını doğuran olaya bağlanan tarh zaman aşımı süresinin tesbitinde de yükümlülüğün başlangıç tarihi esas alınmakta, bu tarihlerden itibaren tarh zaman aşımı süresi hesabedilmektedir.

7338 sayılı Kanunun Geçici 2 inci maddesiyle 1.3.1957 tarihinden sonra meydana gelen ölüm ve intikaller hakkında da sözkonusu kanun hükümlerinin uygulanacağı esas kabul edilmiş bulunmaktadır.

Bu durumda...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al