Özelge

Özelge: Sahibinin ölümüyle mirasçılara intikal eden işletmenin faaliyetine mirasçılardan bir veya birkaçı tarafından devam edilmesi halinde sadece faaliyette bulunan mirasçılar için ticari kazanç bakımından mükellefiyet tesisinin yapılacağı tabiidir.

  • 03/06/1998
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 03.06.1998
SAYI : B.07.0.GEL.0.40/4006-291/20870
KONU : Mükellefin vefatı nedeniyle varislerin murisin
faaliyetine devam etmeleri durumunda mükellefiyet
tesisinin nasıl yapılacağı hk.
ANKARA VALİLİĞİ
(Defterdarlık : Usul Gelir Müdürlüğüne)

İLGİ : 13.11.1997 tarih ve B.07.4.DEF.0.06.14/32-2709/15473 sayılı yazınız.

İliniz ... Vergi Dairesi mükelleflerinden ..... ile ilgili yazınız ve eklerinin incelenmesinden, adı geçenin 10.07.1997 tarihinde vefat ettiği, varislerden .....'un diğer varislerin muvafakatını alarak aynı işyerinde 03.09.1997 tarihinden itibaren faaliyete devam ettiği, ancak mükellefiyet tesisinin veraset ilamı kararı çıkıncaya kadar geçen süre içerisinde varislerin murisin faaliyetine devam etmeleri durumunda miras ortaklığı adına mı yoksa varisler adına mı ayrı ayrı yapılacağı, veraset ilamının çıkmasına rağmen mirasın paylaşılmasının senelerce sürmesi durumunda ve varislerden bazılarının da yurt dışında olmaları veya ticari faaliyette bulunma yasaklarının (memuriyet gibi) olmaları sebebiyle murisin faaliyetine devam etmek istememeleri halinde yapılacak işlem konusunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37'nci maddesinde "Her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançlar ticari kazançtır." denilmiştir.

Anılan Kanunun Mükerrer 80'inci maddesinin son fıkrasında da faaliyetine devam eden ticari bir işletmenin kısmen veya tamamen satılmasından veya ticari bir işletmeye dahil amortismana tabi iktisadi kıymetlerle birinci fıkrada yazılı hakların elden çıkarılmasından doğan kazançların ticari kazanç sayılacağı hükme bağlanmış, 6 numaralı bendinde ise, faaliyeti durdurulan bir işletmenin kısmen veya tamamen elden çıkarılmasından doğan kazançların, değer artış kazancı olarak vergiye tabi tutulacağı belirtilmiştir.

Yine aynı Kanunun 81'inci maddesinin birinci bendinde ferdi bir işletmenin sahibinin ölümü halinde kanuni mirasçılar tarafından işletmenin faaliyetine devam olunması ve mirasçılar tarafından işletmeye dahil iktisadi kıymetlerin kayıtlı değerleriyle (Bilanço esasına göre defter tutuluyorsa bilançonun aktif ve pasifiyle bütün halinde) aynen devir alınması halinde değer artış kazancının hesaplanmayacağı hükme bağlanmıştır.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 160'ıncı maddesinde işi bırakmanın bildirilmesine ilişkin konulara yer verilmiş, 164'üncü maddesinde ise ölümün işi bırakma hükmünde olduğu belirtilmiştir.

Bu hükümler çerçevesinde, ferdi bir işletmenin sahibinin ölümü halinde ölüm tarihi itibariyle ticari işletmenin faaliyetini durdurduğu kabul edilmektedir. Dolayısıyla...

Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al