Özelge

Özelge: Mükellefin serbest muhasebecilik faaliyeti yanında diğer gelir unsurlarının da beyan edilmesi halinde geçici verginin hesaplanmasında sadece ticari ve mesleki kazanca isabet eden kısmının esas alınması gerekmektedir.

  • 15/04/1999
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

TARİH : 15.04.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.42/4215-1-38/14415
KONU : Mükellefin serbest muhasebecilik faaliyeti yanında diğer gelir unsurlarının da beyan edilmesi halinde geçici verginin hesaplanması hk.

AFYON VALİLİĞİ
(Defterdarlık : Gelir Müdürlüğüne)

İLGİ : a) 15.07.1998 tarih ve B.07.4.DEF.0.03.10/GVK.MUK.373/2965 sayılı,
b) 09.11.1998 tarih ve B.07.4.DEF.0.03.10/GVK.MUK.373/4544 sayılı yazılarınız.
İlgi (a)'da kayıtlı yazınız incelenmiş olup, ..... Vergi Dairesi Müdürlüğü mükellefle-rinden .....'ın serbest muhasabecilik faaliyeti ile ilgili olarak 1997 yılına ait beyannamesinde geçici verginin hesaplanmasında tereddüte düşüldüğü anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 35 inci maddesinin 7 nci bendinde, "Mükellefler; kendilerine, eşlerine ve çocuklarına ait ve üzerinden gelir vergisi ödenen gelirleri (hamiline yazılı mevduat ve hamiline yazılı menkul kıymetlerden elde edilen gelirler hariç) ile kendilerine ve eşlerine ait emekli, maluliyet, dul ve yetim aylığı bulunduğunu belgelendirdikleri takdirde, bu gelirler, hayat standardı esasına göre kazan-cın tespitinde izah nedeni gelir olarak kabul edilir." hükmü yer almıştır.

Bu hükme göre, adı geçenin kendisine ve eşine ait ücret gelirleri, serbest meslek faaliyetinden dolayı hayat standardı esasına göre kazancın tespitinde izah nedeni gelir olarak kabul edilecektir.

Aynı Kanunun Geçici 120 nci maddesinin 4369 sayılı Kanunun 52 nci maddesiyle değişmeden önceki şeklinde, "Gerçek usulde gelir vergisine tabi ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı, cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere, geçici vergi öderler.

Geçici vergi tutarı, içinde bulunulan yılda verilen yıllık beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinin, ticari ve mesleki kazanca (Bu Kanunun 42. maddesi kapsamına gi-ren kazançları elde edenlerin ve noterlik görevini ifa ile mükellef olanların bu işlerden sağladıkları kazançlar hariç) isabet eden kısmının % 50'sidir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu açıklamalara göre...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al