Özelge

Özelge: İhtirazi kayıtla KDV düzeltme beyannameleri verdiği ve beyan ettiği dönemleri dava konusu yaptığı belirtilerek düzeltme beyannamelerine istinaden yapılan tarhiyatlar ile ilgili olarak anılan Kanunun mahsup hükümlerinden yararlanıp yararlanılamaya

  • 06/10/2010
 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

B.07.1.GİB.4.34.16.01-KVK 6-398

06/10/2010

Konu

:

5811 sayılı Kanun kapsamında varlık beyanı.

 

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, şirketinizin 5811 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak için varlık beyan ettiği, tahakkuk eden vergisini ödediği, ... Ltd. Şti'den yapmış olduğu alışlara ilişkin olarak ihtirazi kayıtla KDV düzeltme beyannameleri verdiği ve beyan ettiği dönemleri dava konusu yaptığı belirtilerek düzeltme beyannamelerine istinaden yapılan tarhiyatlar ile ilgili olarak  anılan Kanunun mahsup hükümlerinden yararlanıp yararlanamayacağınıza ilişkin Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

5811 sayılı Kanunun 5917 sayılı Kanunla değişik 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye'de bulunan ancak 01/06/2009 tarihi itibariyle kanuni defter kayıtlarında işletmenin özkaynakları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların, 30/09/2009 tarihine kadar Türk Lirası cinsinden rayiç bedelle vergi dairelerine beyan edilebileceği, bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin, bu Kanun hükümlerine göre 213 sayılı Kanun uyarınca kanuni defterlerine, taşınmazlar dışındaki varlıklarını banka ve aracı kurumlardaki hesaplara yatırmak suretiyle kaydederek pasifte özel fon hesabı açacakları ve bu fon hesabının, sermayenin cüz'ü addolunarak beyan tarihinden itibaren altı ay içinde sermayeye ilave olunacağı hükme bağlanmış olup bildirim ve beyan süreleri, 30/09/2009 tarih ve 27362 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2009/15456 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 31/12/2009 tarihine kadar (bu tarih dahil) uzatılmıştır.

Aynı maddenin beşinci fıkrasında da " Birinci ve ikinci fıkralar kapsamında bildirilen veya beyan  edilen varlıklar nedeniyle 01/01/2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmaz. Ancak, diğer nedenlerle bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan 01/01/2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin vergi incelemeleri sonucu gelir, kurumlar ve katma değer vergisi yönünden tespit edilen matrah farkından, bu Kanun kapsamında beyan edilen tutarlar, bu tutarlara ilişkin tarh edilen verginin vadesinde ödenmesi koşuluyla mahsup edilerek tarhiyat yapılır. İndirimi reddedilen katma değer vergisine ilişkin mahsup edilecek matrah tutarı, indirimi reddedilen vergiye esas teşkil eden bedeldir. Şu kadar ki, indirimi reddedilen vergiye ilişkin bedelin tespit edilmemesi halinde mahsup edilecek matrah tutarı, %18 KDV oranı dikkate alınarak hesaplanır." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm çerçevesinde, Kanun kapsamında beyan edilen tutarların, 19/6/2009 tarihinden sonra başlayan 1/1/2008 öncesi dönemlere ilişkin incelemeler sonucu bulunan gelir, kurumlar ve katma değer vergisi matrah farklarından mahsubu mümkün olup beyan üzerine tarh edilen vergilerden ise mahsubu mümkün değildir.

Buna göre...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al