Özelge

Özelge: Ana, baba ve reşit çocuklar tarafından birlikte yürütülen zirai faaliyetin ortaklık olarak kabul edilmesi, işletme büyüklüğü ölçüsünün topluca uygulanması, ancak vergilendirmenin herbirinin hissesine düşün miktar üzerinden yapılması gerekmektedir.

  • 29/09/1998
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
TARİH : 29.09.1998
SAYI : B.07.0.GEL.0.40/4052-17/034763
KONU : Anne, baba ve reşit çocuklar tarafından birlikte
yürütülen zirai faaliyet sonucunda elde edilen paranın 4369
sayılı Kanun çerçevesinde işleme tabi tutulacağı hk.

ORDU VALİLİĞİNE
(Defterdarlık : Gelir Müdürlüğü)

İLGİ: 21.09.1998 gün ve DEF.0.52.10.5/6632 sayılı fax yazısı.
Söz konusu yazıda, tarım arazilerinde aile birliği kavramı içerisinde üretilen mahsüllerin, arazinin baba veya anne adına kayıtlı olması nedeniyle, Toprak Mahsulleri Ofisi gibi kurum ve kuruluşlara anılan kişiler tarafından tesliminin yapılması ve Vergi Usul Kanununda mükellefiyet ve belge düzeni ile ilgili yükümlülüklerin aynı kişiler tarafından yerine getirilmesinden dolayı zirai mahsullerin ekim, dikim, bakım ve hasat zamanına kadar geçen tüm ameliyelerinin karşılanmasında çalışan çocuklara çalışmalarının karşılığında ürün bedeli oarak verilen nakit paranın 4369 sayılı Kanunun geçici 47 nci maddesi kapsamında menkul kıymet olarak değerlendirililerek beyan edilip edilmeyeceği hususunda tereddüt edildiği anlaşılmıştır.


193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 4369 Kanunun 34 üncü maddesiyle değiştirilen 53 üncü maddesinde, "Çiftçilerin elde ettikleri zirai kazançlar, bu Kanunun 94 üncü maddesine göre hasılatları üzerinden tevkifat yapılmak suretiyle vergilendirilir. 54 üncü maddede yazılı işletme büyüklüğü ölçülerini aşan çiftçiler ile bir biçerdövere veya bu mahiyetteki bir motorlu araca veya on yaşına kadar ikiden fazla traktöre sahip olan çiftçilerin kazançları gerçek usulde (zirai işletme hesabı veya diledikleri takdirde bilanço esasına göre) tespit olunarak vergilendirilir. Kazançları gerçek usulde vergilendirilmeyen çiftçileri bu kazançları için beyanname vermezler.

Bu hükmün tatbikinde, aile reisi ile birlikte yaşayan ve velayet altındaki çocuklara ait işletmeler ile ortaklık halindeki işletmelerde, işletme büyüklüğü toplu olarak nazara alınır. Ortaklıklarda, ortaklığın birden fazla işletmeye taalluk etmesi veya işletmelerin ayrı ayrı mahallerde bulunması durumu değiştirmez. 52 nci madde yazılı tek işletmelerde işletme birden fazla ortaklığa ait olsa bile bu ortaklıklara ait işletme büyüklüğü toplanmak suretiyle nazara alınır. Birden fazla zirai işletmede ayrı ayrı şahıslarla ortaklığı bulunanların bulunanların işletme büyüklüğü ölçülerinin tespitinde ortaklık payları toplamı esas alınır." hükmü yer almıştır.

Öte yandan...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al