Özelge

İhraç edilen malların gümrük antreposunda yanması ve sonrasında yapılan işlemlerin vergi kanunları karşısındaki durumu

  • 25/12/2023

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Tekirdağ Vergi Dairesi Başkanlığı

KDV ÖTV Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

E-25253958-130[11-2021-74]-96115

25.12.2023

Konu

:

İhraç edilen malların gümrük antreposunda yanması ve sonrasında yapılan işlemlerin vergi kanunları karşısındaki durumu

 

 

 

 

 

İlgi

:

… ve … sayılı özelge talep formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden,

 

-Şirketinizin zayıf akım kablo imalatı işi ile iştigal ettiği,

 

-Şirketiniz satışlarının %60' ının ihraç edildiği,

 

-… tarihinde yurt dışında yerleşik … firmasına ihracat gerçekleştirmek üzere fatura düzenlendiği ve gümrük çıkış beyannamesinin açıldığı, fatura içeriği malların sevk edildiği gümrük sahası antreposunda … tarihinde çıkan yangın sonucu ihracatını gerçekleştireceğiniz malların yandığı, yanan mallar için açtırılan gümrük çıkış beyannamesinin yurt dışı teslim gerçekleşemeyeceği için iptal edildiği,

 

-… firması ile yapılan anlaşma gereği mal teslim şartının fabrika teslim (EXW) olarak belirlendiği ve antrepoda yanan malların sorumluluğunun … firmasına ait olduğu, mal bedelinin … firmasınca tarafınıza ödendiği ve yanan mal sigorta işlemlerinin takibinin kendilerine bırakıldığı

 

belirtilerek, mevcut durumda malın gümrük bölgesinden çıkarak dış ülkeye ulaşmaması, mal bedelinin alıcı tarafından ödenmesi sebebiyle, satışların yurt dışı satış mı, yoksa yurt içi satış mı olarak değerlendirileceği, mal bedelinin yurt dışı firmadan gelmesi ve sigorta tazminatının yurt dışı firmaya ödenecek olmasından dolayı işlemin satışlardan çıkarılarak yanan emtia için gider, gelen ödeme için gelir kaydına atılıp atılmayacağı ile söz konusu işlemler ile ilgili yapılacak katma değer vergisi (KDV) uygulaması hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

 

KURUMLAR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

 

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinin birinci fıkrasında, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu; 38 inci maddesinde ise, "Bilanço esasına göre ticari kazanç, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet farktır. Bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce:

 

1. İşletmeye ilave olunan değerler bu farktan indirilir;

 

2. İşletmeden çekilen değerler ise farka ilave olunur.

 

Ticari kazancın bu suretle tespit edilmesi sırasında, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümleri ile bu Kanunun 40 ve 41 inci maddeleri hükümlerine uyulur." hükümlerine yer verilmiştir.

 

Anılan Kanunun 40 ıncı maddesinde ticari kazancın tespitinde indirilebilecek giderler, 41 inci maddesinde ise ticari kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmeyen ödemeler tek tek sayılmıştır.

 

Buna göre...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al