Özelge

Elektrik dağıtım şebekelerinin 1. ve 2. seviye planlı bakım onarımı, arıza onarımı, önleyici bakımı ile periyodik bakımının, yıllara sari iş kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hk.

  • 02/08/2024

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Samsun Defterdarlığı

Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

E-13649056-120[2024-ÖZE-40]-…

02.08.2024

Konu

:

Elektrik dağıtım şebekelerinin 1. ve 2. seviye planlı bakım onarımı, arıza onarımı, önleyici bakımı ile periyodik bakımının, yıllara sari iş kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hk.

 

 

 

 

 

İlgi

:

….

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, … hizmet alımı yapılacağı ve buna ilişkin tanzim edilen … … ile …. … Sözleşmesinin özelge talep formu ekinde sunulduğu, tip sözleşmelerine konu işlerin personel ve araç kullanımına ilişkin olduğu ve sözleşmelerdeki birim fiyatlar dikkate alındığında yapılacak işin enerji nakil hattı yapımı ve/veya büyük onarımı kapsamında bulunmadığını belirterek,

 

- Ekli tip sözleşmeleri kapsamında alınan hizmetin, Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesine istinaden yıllara sari inşaat ve onarma işi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği,

 

- Yüklenicinin düzenleyeceği hak ediş faturalarında, Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında tevkifat yapılıp yapılmayacağı

 

hususlarında Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesinde, "Birden fazla takvim yılına sirayet eden inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarım işlerinde kar veya zarar işin bittiği yıl kati olarak tespit edilir ve tamamı o yılın geliri sayılarak, mezkur yıl beyannamesinde gösterilir." hükmüne yer verilmiştir.

 

Bir işin Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi kapsamında değerlendirilebilmesi için;

- Faaliyet konusunun inşaat (dekapaj işleri dahil) ve onarma işi olması,

- İnşaat ve onarma işinin birden fazla takvim yılına sirayet etmesi,

- İnşaat ve onarma işinin taahhüde bağlı olarak yapılması,

şartlarının bir arada aranılması gerekmektedir.

 

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin birinci fıkrasında, vergi kesintisi yapmak zorunda olanlarca, kurumlara avanslar da dahil olmak üzere nakden veya hesaben yapılan ödemeler üzerinden vergi kesintisi yapılacağı; anılan fıkranın (a) bendinde de 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşan kurumlara bu işleri ile ilgili olarak yapılan hakediş ödemeleri üzerinden tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır. Söz konusu tevkifat oranı 2009/14594 sayılı BKK  uyarınca 01.03.2021 tarihinden itibaren %5 olarak belirlenmiştir. 

 

Öte yandan...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al