Özelge

BM Bünyesinde Yer Alan BM Göç Kuruluşu İle Yapılan Sözleşme Gereği Yurtdışına Verilecek Olan Danışmanlık Faaliyetine İlişkin Vergileme

  • 28/07/2023

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Kdv Ve Ötv Grup Müdürlüğü

 

 

 

 

Sayı

:

E-84974990-130[KDV-2/H/11/2021-118]-309358

28.07.2023

Konu

:

BM Bünyesinde Yer Alan BM Göç Kuruluşu İle Yapılan Sözleşme Gereği Yurtdışına Verilecek Olan Danışmanlık Faaliyetine İlişkin Vergileme

 

 

 

 

 

İlgi

:

… evrak kayıt tarihli özelge talep formunuz.

 

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programına (UNDP) bağlı bir kuruluş olan Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu (UNIOM) ile yapılan sözleşme kapsamında Kenya'da verilecek olan eğitim/danışmanlık hizmetinin (göç ilişkisine dayalı inceleme yapmak, süreçlerin tasarımına ilişkin yol göstermek, göç, geri dönüş ve yeniden entegrasyon süreçlerinin psikolojik ve sosyal sonuçlarına ilişkin karma yöntemlere dayalı analiz yapmak) katma değer vergisi (KDV) kapsamında istisna olup olmadığı, söz konusu hizmet dolayısıyla düzenlenecek faturada KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı, ilgili yıl beyanında bahse konu faaliyet dolayısıyla elde edilen kazancın ticari kazanca dahil edilip edilmeyeceği ile birlikte gider olarak dikkate alınıp alınmayacağı hususlarında Başkanlığımız görüşü talep edilmiştir.

 

A - GELİR VERGİSİ KANUNU YÖNÜNDEN

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37 nci maddesinde, her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazancın ticari kazanç olduğu hükme bağlanmıştır.

 

Aynı Kanunun 40 ıncı maddesinde safi kazancın tespit edilmesi için indirilecek giderler bentler halinde sayılmış olup, aynı maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan giderlerin safi kazancın tespitinde indirim konusu yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

 

Bir masrafın genel gider adı altında dikkate alınabilmesi için, gelirin elde edilmesi için yapılmış olması, masrafla gelirin elde edilmesi veya devam ettirilmesi arasında açık ve doğrudan bir illiyet bağının mevcut olması, masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması gerekmektedir.

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "Diğer İndirimler" başlıklı 89 uncu maddesinde, gelir vergisi mükelleflerinin yıllık beyanname ile beyan edecekleri gelirlerden indirim konusu yapılabilecekler sayılmış olup, söz konusu maddeye 6322 sayılı Kanunun 9 uncu maddesiyle eklenen ve 15/06/2012 tarihinde yürürlüğe giren 13 üncü bentte; "Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın % 50'si. Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır..." hükmüne yer verilmiştir.

 

Öte yandan...


Yazının devamını okumak için lütfen abone olunuz.
Sistemimizi 30 Gün Ücretsiz Denemek İster misiniz?

Tüm özelliklerimizi 30 gün boyunca ücretsiz deneyerek sistemimizi test edebilirsiniz. Anında aktivasyon. Not: Bazı kısıtlamalar içerir.

Ücretsiz Dene
Hemen Satın Almak İster misiniz?

Tüm özellikleri seçtiğiniz paket doğrultusunda sınırsız olarak kullanabilirsiniz. Anında aktivasyon.

Hemen Satın Al